Horvátország Térképe

Horvátország térképe

Ha már elhatároztuk, hogy az idei nyaralásunk a csodálatos Adria tenger partján elterülő Horvátországban lesz, akkor jó, ha vásárolnunk egy Horvátország térképet, nem csak azért, mert segít tájékozódni egy idegen országban, hanem azért is, mert utazásunk céltudatossá teszi, előre megtervezhetjük az útvonalat, amit majd meg szeretnénk tenni. Így nem pazarlunk el egyetlen pillanatot sem a vakációnkból. Minden ember rémálma, hogy eltéved egy idegen országban, nem tudja merre induljon, és ráadásul még az emberek sem értik, amit kérdez tőlük. Vessünk egy pillantást Horvátország térképére, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket. Sok térképen nem csak a városok, hanem az ország érdekességei, monumentumai is fel vannak tűntetve.

Először is nézzünk pár fontos adatot Horvátországról, amit érdemes tudni. Horvátország felülete 56 610 km², ebből csak 1778 km szárazföldi part hossz. A lakosok száma 4 millió fő, akiknek a hivatalos nyelvük értelemszerűen a horvát. Ezen kívül német, olasz és angol nyelveken is beszélnek, ezek a legelterjedtebbek. Az idegen forgalomban dolgozók, főleg a fiatalabb generáció nagyon jól beszéli az angol nyelvet. A szokásaik megegyeznek az európai szokásokkal, búcsúzásnál szokás kezet fogni, a dohányzás majdnem mindenhol szabad kivéve a közlekedési eszközökön. Jó tudni, hogy a következő napok ünnepnapnak számítanak a horvátoknak: június 22 (győzelem a fasiszta harcosok felett), június 25. (államalapítás napja), augusztus 5. (haza köszönet napja), szeptember 8. (függetlenség napja).

Horvátország térképe elég tagolt, mivel a szárazföldi részt még kiegészítik a part menti területek és a szigetek. Ha megnézzük Horvátország műholdas felvételeit az interneten, láthatjuk, a tengerparti városokat, kikötőket, olyan mintha máris ott lennénk. A kis szigetek felül nézetből csalogatóan szépek, és az Adria feketesége elképesztő még ilyen magasságból nézve is. Horvátország szomszéd országai: Magyarország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia. Zagreb az ország fővárosa. Más nagyobb városok, amelyek az ország nem tengerparti részén helyezkednek el: Osijek, Karlovac, Bjelovar, Koprivnica. Tengerparti nagyobb városok, ahova érdemes menni vakációzni: Rijeka, Zadar és Split. 1185 sziget és félsziget található Horvátország területén. Ezek közül a nagyobbak: Krk ami több mint 400 km², ezenkívül Cres, Brač, Hvar, Pag, és nem utolsó sorban Korčula. Ezekből csak 66 sziget lakott, a többi szigeten a természet megőrizte eredeti varázsát.

Horvátország területét három részre lehet felosztani: alföldi Horvátország (Nizinska Hrvatska), tengerparti Horvátország (Primorska Hrvatska), és hegyvidéki Horvátország (Gorska Hrvatska). A hegyvidéki rész Horvátország közepén található, ahol Zagreb is. A tengerparti részhez tartoznak a szigetek, és félszigetek is. A legnépszerűbb Horvátország tengerparti része, ami áprilistól októberig a legszebb. Mindenkinek elképesztő szórakozási lehetőséget nyújt. Akik a pezsgőbb életet kedvelik, azoknak a június- júliusi periódus a legalkalmasabb, mert ilyenkor nemcsak a strandok vannak tele, hanem a helyiek is rengeteg programmal készülnek az oda látogatók szórakoztatására. Vannak viszont, akik a nyugodt vakációk hívei, azoknak a tavaszi vagy őszi időszak ajánlatos, mert olyankor nincsenek sokan, nem kell sok emberrel osztozni a természet ajándékain. Léteznek olyan elrejtett helyek is, amelyeket még kevesen ismernek, így akár csúcsidőben is nyugodtan lehet pihenni, mert nem zavar senki.

Miután alaposan áttanulmányoztuk a térképet, megterveztük az utunkat, tudjuk melyik város a cél, akkor nem marad más hátra, mint előkapni a poros utazó táskánkat és bedurrantani az autónk motorját. Irány Horvátország!